פארק פיסול בינלאומי בטבע – פארום ‏1999

אוצרת : יעל ארצי

 

עיריית פארום מדנמרק, שנבחרה ע”י גוף בינלאומי כאחת מעשר “ערי המחר” בעולם, פנתה ליעל ארצי בבקשה לתכנן ולאצור פארק פיסול בינלאומי בעיר. לפרוייקט זה נבחרו אישית 8 פסלים, מטובי הפסלים בשיש וגרניט בארצות שונות בעולם. אל הפסלים שנבחרו נשלח חומר וצילומים של האתר שבו יוקם הפארק. הפסלים נתבקשו לתכנן.דגם פסל שיתאים לאתר הנבחר, והכינו דגם מוקטן מסוג האבן המיועדת לפסל הגדול. לא היתה הגבלה כלשהי לגבי גודל הפסל או סוג הגרניט. בפארום עצמה הוכשר והוכן לצורך הפרוייקט שטח אדמה של כ- 15 דונם הממוקם בין העיר לאגם. בחודש אוגוסט 1999 ייפגשו כל הפסלים במקום, ויציבו את פסליהם באתר שהוכן לכך. במהלך החודש בו יוצבו הפסלים בפארק, תעשה גם עבודת הפיסול והליטוש הסופית. במקביל, באוהל מרכזי, תוצג תערוכה קבוצתית של פסלים קטנים יותר, מיצירות הפסלים המשתתפים בפרוייקט, ויוצגו סרטי וידאו המתעדים את עבודותיהם.

מה מייחד את המפגש האמנותי הזה?

זוהי הזדמנות לכל פסל לצאת מאינטימיות של הסטודיו ולחשוף את עצמו ואת עבודתו האמנותית לציבור הרחב. מצד שני, זו הזדמנות לתושבי העיר להיות עדים לתהליך היצירה בהתהוותו, ולראות גוש אבן הופך בהדרגה ליצירת אמנות. זהו ביטוי של אמנות חיה, הנותן ליצירה מימד אנושי.

זרימת האנרגיה, הרגשות והמנטליות בין אמן ותושבי העיר המארחת, הופכת את המפגש לחוויה מעשירה עבור שני הצדדים. מפגש כזה הוא קודם כל הפנינג בזמן ובמרחב, המאפשר דיאלוג חי בין היוצר ובין הצופה. הפסלים, המגיעים מארצות שונות ביבשות שונות, מביאים אתם את המסורת, התרבות, הידע והאישיות המיוחדת שלהם. במהלך החודש הזה הם יהיו במגע יומיומי עם האקלים, המנטליות, האנשים והנופים של דנמרק, ויושפעו מכל אלה.

מה מניע פסלים עם קריירות מצליחות לעזוב את הסטודיו שלהם ואת ארצם ולבוא לחודש ימים של עבודה קשה בפארום?

האמן בד”כ עובד לבד בסטודיו שלו, והדיאלוג היחיד שהוא מנהל בזמן העבודה הוא עם האבן אותה הוא מפסל. עבודה בפארום, כתף אל כתף עם פסלים נוספים, הנה הזדמנות עבור הפסלים להחליף רעיונות, ידע, טכניקות וכ”ו. הסיטואציה בה אתה מוקף בשבעה אמנים אחרים בעבודה מטעינה כל אחד מהמשתתפים באנרגיה ומרץ שלעולם לא יהיו להם בבית. זה מה שעוזר להתגבר הן על הרגעים הקשים שהם חלק מעבודת היצירה, והן על הבעיות שצצות בשטח.

היחסים המתמשכים עם תושבי העיר הם מקור נוסף של השראה עבור האמן. המעורבות הזו עם העוברים ושבים מציבה אתגר ומחזקת את מחויבותו של האמן לסיים את העבודה על הפסל בתוך פרק הזמן המוקצב לפרוייקט

כך, אני רואה את המפגש בפארום כהזדמנות מחזקת, מרעננת, ומלאת השראה, ומאמינה שזו הסיבה לכך שהפסלים משתוקקים לקחת חלק באירוע הזה.